EHBO bij psychische verwonding

In de eerste Happinez van dit jaar wordt het boek 'zielsverpleging' aangeraden. Psycholoog Guy Winch besloot een medicijnkoffer samen te stellen voor lichte, alledaagse blessures. Want hoe gek is het dat we bij een snijwond meteen naar de verbanddoos grijpen terwijl we psychische wondjes negeren waardoor ze alleen maar dieper worden.
In de medicijnkoffer van Guy Winch zitten middeltjes als 'afleiding zoeken', 'je perspectief veranderen', 'blij zijn met je leermoment' en het zo bekende 'kusje erop'.
 
Mijn medicijnkoffer bij psychische wondjes zit vol met homeopatische middelen. Afhankelijk van de soort wond, de veroorzaker en de pijn kies ik een middel dat het best past.
Goed gekozen middelen begeleiden je geest. Zo:
- Verandert paniek in rust.
- Verandert woede in daadkracht.
- Verandert verlamming in actie.
- Kanaliseert verdriet zodat het je niet 'opeet'.
 
Vanuit deze nieuw ontstane stemming wordt het aankijken van de pijn die je voelt eenvoudiger en effectiever.
'Wat is er gebeurt, waarom, wat was mijn rol, wat voel ik eigenlijk?'
Zo wordt de wond alsnog het leermoment uit de koffer van Guy. Maar dan effectiever en met veel minder energieverlies.
 
Oude pijn
Niet verwerkte emotionele wonden verankeren zich diep in ons. Het zorgt voor stagnatie, voor vastzitten terwijl je los wilt breken, voor fysieke problemen (denk aan hyperventilatie, maagklachten, hoofdpijn). Als emotionele wonden zich zo diep hebben vastgezet helpen de ehbo middelen uit mijn koffer niet meer. De pijn zit te diep. De acute middelen kunnen er gewoonweg niet bij.
Daarom zijn op dat moment dieper werkende middelen nodig. Die raken de oude pijn waardoor laagje voor laagje die pijn wordt losgewrikt. Oude emoties kunnen zo alsnog worden gekanaliseerd met de ehbo middelen.
De fysieke symtomen zullen verdwijnen, je gaat je vrijer voelen en het muurtje om je heen wordt langzaam afgebroken.